Γιατί είναι οι βαθμοί των διαμαντιών σημαντικοί;

Τί είδους πληροφορίες μας δίνει μια αναφορά Διαμαντιού;

Πώς οι αγοραστικοί παράγοντες επηρεάζουν την αξία του διαμαντιού;

Οι βαθμοί τών διαμαντιών δίνουν στους ανθρώπους την δυνατότητα να συζητούν για τα διαμάντια απλά και λιτά. Χωρίς ένα αναγνωρισμένο και συνεπές σύστημα θα έπρεπε να περιγράψουμε την ποιότητα ενός διαμαντιού χρώματος K με καθαρότητα/διάυγεια VS1 ώς εξής:"Το διαμάντι έχει ένα αμυδρό κίτρινο χρώμα.Το χρώμα είναι τόσο αμυδρό που με δυσκολία μπορεί κάποιος να το διακρίνει. Καί το διαμάντι έχει δύο μικρούς συμπεριλαμβανόμενους κρυστάλλους κάτω απο το τραπέζιο κομμάτι του.Είναι τόσο μικροί που με δυσκολία μπορεί κανείς δεί κάτω από 10Χ μεγένθυνση και σε αυτή την περίπτωση μόνο εφόσον γνωρίζει τι ακριβώς αναζητάει."

Είναι εύκολο να διαπιστώσουμε ότι το να χαραχτηρίσουμε ένα διαμάντι ώς "Κ-VS1" είναι πολύ απλούστερο. Το σύστημα αυτό όμως είναι πολυ απλούστερο, εφόσον είναι ευρέως κατανοητό.Οί βαθμοί που αναπτύχθηκαν απο την GIA χρησιμοποιούνται και είναι αποδεκτοί από όλον τον κόσμο.Συνιστούν μέρος της διεθνούς γλώσσας που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες τών διαμαντιών.

Οι βαθμοί των διαμαντιών σας βοηθούν να συγκρίνετε ένα διαμάντι με ένα άλλο.Ένα διαμάντι με βαθμό τελειότητας/καθαρότητας(flawless)D είναι πολύ διαφορετικό από ένα άλλο με βαθμό M-I1.Καθένα όμως έχει την θέση του στήν αγορά.Άν αγοράζετε ένα διαμάντι προκείμενου να μεταπωληθεί, πρέπει να κατανοήσετε τη σύνδεση ανάμεσα στην διαβάθμιση και την αξία ώστε να γνωρίζετε ποια είναι η καλύτερη επιλογή. Ο βαθμός ενός διαμαντιού είναι δηλωτικός της ποιότητας του είναι όμως μόνο μέρος κάθε χαραχτηριστικού που καθορίζει την αξία του διαμαντιού. Πρέπει να θέσουμε υπόψη διάφορες μεταβλητές. Για παράδειγμα, η αξία ενός διαμαντιού 1.01 καρατιού, με καλές αναλογίες,princess cut,χρώματος Η και καθαρότητας SI1εξαρτάται από την θέση του στην αγόρα.

Οι βαθμοί των διαμαντιών έχουν διάφορες χρήσεις. Για εργαστήρια γεμμολογίας οι βαθμοί απλώς υποδεικνύουν την ποιότητα των διαμαντιών.Κάποιοι χρησιμοποιούν τούς βαθμούς για να καθορίσουν την αξία και να αποφασίσουν αν αγοράσουν η όχι, ή να αντιπαρατάξουν τα διαμάντια με τα άλλα κοσμήματα. Οι βαθμοί των διαμαντιών είναι μέρος μιας αποτίμησης, ως ένα βήμα στην εκτίμηση ενός ολοκληρωμένου κοσμήματος.

Οι βαθμοί των διαμαντιών είναι σταθεροί.Δέν αλλάζουνδεδομένου ότι χρησιμοποιούνται στην αποτίμηση παρά στην παρουσίαση των διαμαντιών.Ωστόσο,οι αποφάσεις που οι άνθρωποι βασισμένοι στους βαθμούς αλλάζουν.Γι'αυτό το λόγο ένα σύμφωνο και επαναήπτικό σύστημα διαβάθμισης των διαμαντιών είναι ένα απαραίτητο κομμάτι της μοντέρνας αγοράς διαμαντιών.

Οι αναφορές της διαβάθμισης των διαμαντιών-κάποιοι τα ονομάζουν πιστοποιητικά-χρονολογούνται από τα μέσα το 20ου αιώνα.Έχουν αποτελέσει ένα πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι του μοντέρνου εμπορίου του διαμαντιού.

Τα εργαστήρια γεμμολογίας διαβαθμίζουν εκατοντάδες ή χιλιάδες διαμαντιών κάθε χρόνο. Αυτή η επαναληπτικότητα κάνει τους βαθμούς των διαμαντιών περισσότερο αξιόπιστους και συνεπείς. Ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει στην ακρίβεια των βαθμών είναι ότι στα περισσότερα εργαστήρια διάφοροι βαθμοί εξετάζουν διάφορα διαμάντια.

Τα συστήματα στα περισσότερα εργαστήρια γεμμολογίας προσαρμόζονται από το σύστημα GIA Diamond Grading, ωστόσο η μοναδική πηγή ενός αυθεντικού βαθμού διαμαντιού GIA είναι καθολικά αποδεκτός.

Μια αναφορά ποιότητας από ένα αξιόπιστο εργαστήριο επιτρέπει στον πωλητή η στον διακινητή να επιλέξει ένα διαμάντι χωρίς καν να το δεί. Φανταστείτε ότι ένας Έλληνας πωλητής στην Αθήνα χρειάζεται μια κεντρική πέτρα για αν σχεδιάσει ένα δακτυλίδι. Έρχεται σε επαφή με διακινητές στην Νέα Υόρκη, Στην Αμβέρσα και άλλες μεγάλες πόλεις προκειμένου να δεί τι υπάρχει σε ετοιμοπαράδοτο απόθεμα.

Το εργαστήριο μας χρησιμοποιεί ως βάση δεδομένων για την ορολογία των πιστοποιητικών του την ορολογία δυο συστημάτων αυτό του GIA(GEMMOLOGICAL INSTITUTE OF AMERICA) το οποίο είναι και το πιο αναγνωρισμένο διότι  τις διαβαθμίσεις του χρώματος τις αποδίδει μόνο με ένα χαραχτήρα του αλφάβητου,όπως θα παρατηρίσετε και στο διάγραμμα παρακάτω και αυτό της CIBJO(ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΣΜΑΜΑΤΟΠΟΙΕΙΑ,ΤΑ ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΜΕΤΑΛΛΑ,ΤΑ ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ,ΤΟΥΣ ΠΟΛΥΤΙΜΟΥΣ ΛΙΘΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙΑ) κάτω από την οποία βρίσκονται οι υπόλοιποι οργανισμοί και της οποίας το σύστημα διαβάθμισης έχει την ίδια αναγνωρισημότητα όπως του GIA. Το εργαστήριο μας έχει επιλέξει να χρησιμοποει στα πιστοποιητικά του το σύστημα της CIBJO ως κύριο αλλά με αναφορά και στο GIA .

THE 4C’s

CUT (ΚΟΨΙΜΟ) Πως ένα Διαμάντι έχει κοπεί,γιαλιστεί και σε ποιες αναλογίες,αυτοί είναι οι πιο σημαντικοί παράγοντες οι οποίοι καθορίζουν την λαμψη και το γιάλισμα του διαμαντιού, αν αυτοι οι παράγοντες είναι χαμηλότεροι από τις σταθερές ποιότητας ,το διαμάντι θα επηρεαστεί δυσμενώς. Το μπριγιάν ή στρογγυλό κόψιμο είναι τα πιο δημοφιλή,αλλά και άλλα ιδιαίτερα κοψίματα όπως η καρδιά,το αχλάδι,το τετράγωνο κ.α. επίσης εχουν μεγάλη αξία και αποδίδουν σωστά τις οπτικές και φυσικές ιδιοότητες του διαμαντιού.

CARAT (ΚΑΡΑΤΙ) Το βάρος η το μέγεθος ενός διαμαντιού μετριεται σε καράτια. Ένα καράτι είναι 0,2 γραμμαρια και είναι 100 εκατοστά(η 200μιλιγραμμαρια) για ένα καράτι. Τα καράτια μετριούνται με ειδικές ζυγαριές που έχουν ακρίβεια εώς και1/100.000 ct. Το βάρος του διαμαντιού στο πιστοποιητικό καταγράφεται εως 2 δεκαδικα σημεία.

CLARITY(ΔΙΑΥΓΕΙΑ) Για να καθοριστεί ο βαθμός διάυγειας ενός διαμαντιού, είναι απαραίτητο να εξακριβωθεί ο αριθμός και η φύση των εγκλείσεων στην πέτρα όπως επίσης το μεγεθός τους και η θέση τους. Αυτή η ανάλυση πραγματοποιείται με μικροσκόπιο και φακό μεγένθυσης 10Χ.

COLOUR(ΧΡΩΜΑ) Τα περισσότερα διαμάντια ποικοίλουν σε απόχρωση από άχρωμα σε κίτρινο. Για να καθοριστεί η απόχρωση τους συγκρίνονται με μια σείρα από «master stones» που το χρώμα τους ποικοίλει από το τελείως άχρωμο εως το καθαρό κίτρινο. Τα διαμάντια βρίσκονται σε όλα τα χρωματα μπλέ, κόκκινο,πράσινο,ρόζ,πορτοκαλί κτλ.σε αυτά τα χρώματα αναφερόμαστε ως «fancy colours.» 

                               Στέφανος Μ. Μουρτζανός FGA Msc Phd      
                                                      Γεμμολόγος