Τα διαμάντια έχουν μια αρκετά παραστατική και ενδιαφέρουσα ιστορία.

 Τα διαμάντια έχουν θεωρηθεί από την αρχαιότητα ως σύμβολο της αντοχής, ενώ συνδέονται και με διάφορες μυθολογικές και θρησκευτικές παραδόσεις. Η λέξη "διαμάντι" προέρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη "αδάμας", που σημαίνει ακατάβλητος ή αδιαίρετος, λόγω της μοναδικής σκληρότητάς τους. Η ιστορία των διαμαντιών είναι μακρά και συνδέεται με πολλές πολιτισμικές περιόδους και περιοχές. Τα διαμάντια έχουν θεωρηθεί από την αρχαιότητα ως σύμβολα πλούτου, δύναμης και αιωνιότητας. Αρχικά ανακαλύφθηκαν στην Ινδία, ενώ στη συνέχεια έγιναν ευρύτερα γνωστά μέσω του εμπορίου με τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη. Τα διαμάντια έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην ιστορία και έχουν χρησιμοποιηθεί σε βασιλικά στέμματα, κοσμήματα και άλλες πολύτιμες δημιουργίες. Σήμερα, τα διαμάντια εξακολουθούν να έχουν μεγάλη αξία και συνεχίζουν να είναι δημοφιλής επιλογή για κοσμήματα και συλλεκτικά αντικείμενα. Τα αρχαία χρόνια τα χρησιμοποίησαν για τη διακόσμηση και ως σύμβολο πλούτου και εξουσίας. Στη σύγχρονη εποχή, τα διαμάντια έχουν συνδεθεί με την αγάπη και τη διαχρονική μονιμότητα και εξακολουθούν να είναι από τους πιο επιθυμητούς και πολυτιμότερους πολύτιμους λίθους του κόσμου. Χρησιμοποιούνταν ως κεντρικά σημεία όπλων και πανοπλιών στην αρχαιότητα για την προστασία και τη δύναμη που πίστευαν ότι προσέφεραν. Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι οι διαμάντια ήταν δάκρυα των θεών ή κομμάτια αστεροειδών που πέφτουν στη γη. Στη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, τα διαμάντια χρησιμοποιήθηκαν ως κύριο σύμβολο της εξουσίας και της αιγληρότητας.

Τα διαμάντια είναι ένας από τους πιο πολύτιμους λίθους στον κόσμο. Είναι γνωστά για την λάμψη τους, τη σκληρότητά τους και την ομορφιά τους. Τα διαμάντια σχηματίζονται από την κρυστάλλωση του άνθρακα στο κυβικό κρυσταλλικό σύστημα, υπό ψηλή πίεση και υψηλή θερμοκρασία σε βαθειά τμήματα του φλοιού της γης.Λόγω της θερμικής και ηλεκτρικής συμβατότητάς τους και λόγω της μεγάλης αντοχής τους,είναι το σκληρότερο υλικό στον πλανήτη,χρησιμοποιούνται και σε βιομηχανικές εφαρμογές. 

Τα διαμάντια χωρίζονται σε δυο κατηγορίες(Τύπους) :

Τύπος 1 ο οποίος εχει άζωτο στο χημικό του τύπο.

   Τύπος 1α  εχει άζωτο στο χημικό του τύπο σε μορφή συμπλέγματος, το οποίο δεν επηρεάζει το χρώμα  του.

   Τύπος 1β  περιέχει άζωτο διασκορπισμένο στην κρυσταλλική δομή της πέτρας και εχει ως αποτέλεσμα την κίτρινη απόχρωση στα λευκά διαμάντια. 

Τύπος  2  δεν περιέχει άζωτο στον χημικό τύπο του.

   Τύπος  2α δεν περιέχει κατι πρόσθετο στον χημικό του τύπο και εχει ως αποτέλεσμα να ειναι εξαιρετικ σπάνιο στη φύση.

  Τύπος 2β ειναι παρα πολύ σπάνιος, περιέχει άτομα βόριου στον χημικό του τύπο τα οποια ομως αντικαθιστούν κάποια άτομα του άνθρακα,με αποτέλεσμα το μπλε χρώμα(μπλε διαμάντι).Επισης τα διαμάντια αυτου του τύπου ειναι και ημιαγωγοί του ηλεκτρισμού.Τα διαμάντια του τύπου 2 εχουν πολύ μεγαλύτερη θερμοαπαγωγικότητα απο τα διαμάντια του τύπου 1. 

 Τα διαμάντια βρίσκονται στη φύση σε ολα τα χρώματα.Αν και ειναι παρα πολυ σπάνια, μόνο τα μαύρα διαμάντια δεν βρίσκονται στη φύση.Συνήθως το μαύρο χρώμα είναι προϊόν πολυ χαμηλής ποιότητας η οποια προέρχεται απο το συνδυασμό του πολυ σκούρου καφέ χρώματος και τις πολλές μαύρες εγκλείσεις.

Λόγω της πολυ μεγάλης αξίας το διαμάντι εχει πάρα πολλές απομιμήσεις. Οι κύριες απο αυτές είναι 13.

1)Χαλαζίας  8)Strontium Titanate
2)Τοπάζ   9)Lithium Niobate
3)Ζιρκόν  10)GGG(Gadolidium Galium Garnet)  
4)Συνθετικός σπινέλιος 11)Κυβικό ζιρκόνιο    
5)Κορούνδιο 12)Γυαλί πυρολίθου   
6)Συνθετικό κορούνδιο    13)Μοϊσανίτης
7)Συνθετικός ρουτίλιος   

   Απο ολες αυτες η πιο διαδεδομένη ειναι το κυβικό ζιρκόνιο.Οι περισσότερες μπορουν να διαχωριστούν και να αναγνωριστούν απο το διαμάντι, με χρήση φακού ή μικροσκοπίου απο γεμμολόγο.

Επίσης τα τελευταία 10χρόνια, εχει ξεκινήσει και η παραγωγή συνθετικών διαμαντιών σε εμπορικές ποσότητες, ωστε να καλύψουν τη ζήτηση σε φθηνό διαμάντι στα κοσμήματα.Βάση της διεθνούς νομοθεσίας, τα συνθετικά διαμάντια πρέπει να δηλώνονται και να χαρακτηρίζονται ως "Lab Grown Diamonds", δηλ. διαμάντια αναπτυγμένα σε εργαστήριο.

Η Ρωσία ηταν η πρώτη χώρα που κατασκεύασε συνθετικά διαμάντια σε παραγωγή και ακολούθησε η Κίνα, που μάλιστα εχει τρεις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο τομέα.

Στέφανος Μ. Μουρτζανός FGA Msc Phd      
                          Γεμμολόγος