Το διαμάντι είναι ο πιο επιθυμητός πολύτιμος λίθος, όπως επίσης και πολύ υψηλής σημασίας βιομηχανικό υλικό. Είναι το σκληρότερο γνωστό υλικό στον πλανήτη, όπως και ο καλύτερος γνωστός αγωγός θερμότητας. Στην βιομηχανία χρησιμοποιείται σχεδόν σε όλους τους τομείς, από τα τρυπάνια στην εξόρυξη πετρελαίου έως και τα παράθυρα στην αεροδυναμική τεχνολογία.

  Η ικανότητα του ανθρώπου να “δημιουργήσει” διαμάντια σε εργαστήριο, πρώτιστα επιτεύχθηκε πριν από 50 χρόνια και είχε σημαντικές συνέπειες στην χρυσοχοΐα αλλά και στις υπόλοιπες βιομηχανίες, εφόσον αυτή η τεχνολογία αναπτύχθηκε και εκλεπτύστηκε.

Τι είναι τα εργαστηριακά αναπτυγμένα διαμάντια(Laboratory Grown Diamonds)?

  Τα εργαστηριακά αναπτυγμένα διαμάντια, είναι διαμάντια κατά βάση με τις ίδιες χημικές, φυσικές και οπτικές ιδιότητες με τα φυσικά διαμάντια, αλλά αντί να έχουν εξορυχθεί από τη γη, έχουν αναπτυχθεί από τον άνθρωπο σε συνθήκες εργαστηρίου, με ειδικά σχεδιασμένο εξοπλισμό. Οι απομιμήσεις  διαμαντιού(diamond simulants), μπορεί εξωτερικά να μοιάζουν με το διαμάντι, αλλά δεν έχουν ούτε τον ίδιο χημικό τύπο ούτε τις ίδιες οπτικές και φυσικές ιδιότητες με το διαμάντι.

  Συνθετικά διαμάντια βιομηχανικής ποιότητας αναπτύσσονται από το 1954, ενώ συνθετικά διαμάντια ποιότητας, ώστε να χρησιμοποιηθούν στα κοσμήματα, αναπτύσσονται από το 1970.Μέχρι πρόσφατα ο αριθμός των συνθετικών διαμαντιών, που χρησιμοποιούνταν στην βιομηχανία κοσμήματος, ήταν πολύ περιορισμένος. Αυτό όμως τα τελευταία 10 χρόνια έχει αλλάξει. Τώρα υπάρχουν εταιρείες οι οποίες παράγουν ένα αρκετά μεγάλο αριθμό συνθετικών διαμαντιών, ώστε να αρχίσουν να καλύπτουν την αυξανόμενη ζήτηση της βιομηχανίας διαμαντιών.

Υπάρχουν δύο γνωστές μέθοδοι για την παραγωγή συνθετικών διαμαντιών με υψηλή ποιότητα, ώστε να χρησιμοποιηθούν στα κοσμήματα.

1)Υψηλή πίεση-υψηλή θερμότητα (High pressure-high temperature) (HPHT)METHOD

2)Εναπόθεση χημικού ατμού (Chemical vapor deposition (CVD)METHOD

Γιατί λοιπόν τα συνθετικά διαμάντια, τα οποία παράγονται τόσα πολλά χρόνια, τραβάνε τόση πολλή προσοχή? Τρείς είναι οι λόγοι:

1)Οι κατασκευαστές συνθετικών διαμαντιών, έχουν εξευγενίσει την HPHT μέθοδο, ώστε να παράγουν μεγάλες ποσότητες υψηλής ποιότητας συνθετικών διαμαντιών, για την χρυσοχοΐα σε πολύ λογικές τιμές, ώστε να δημιουργήσουν ζήτηση.

2)Περισσότερα μπλε, ροζ και σχεδόν άχρωμες πέτρες υψηλής ποιότητας είναι διαθέσιμα στον καταναλωτή, και όχι μόνο τα κίτρινα διαμάντια.

3)Οι παραγωγοί των συνθετικών διαμαντιών και οι σχεδιαστές δημιουργούν όλο και περισσότερες συλλογές, βασισμένες στα συνθετικά διαμάντια με αποτέλεσμα να παράγεται μια αυξανόμενη ζήτηση.

  Επειδή τα συνθετικά διαμάντια έχουν ακριβώς τις ίδιες φυσικές και οπτικές ιδιότητες, καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο, οι παραδοσιακές μέθοδοι αναγνώρισης Οι συσκευές που ανιχνεύουν την θερμοαπαγωγή μεταξύ του διαμαντιού, των απομιμήσεων και του μοϊσανίτη, στη συγκεκριμένη περίπτωση απλά δε δουλεύουν, γιατί έχουμε ακριβώς το ίδιο υλικό. Μέχρι πρόσφατα, ένας έμπειρος γεμμολόγος με ένα σωστά εξοπλισμένο εργαστήριο, με τη βοήθεια του μικροσκοπίου, μπορούσε να ανιχνεύσει τις συνθετικές πέτρες από τις φυσικές. Τώρα όμως ακόμα και αυτό έχει καταστεί πάρα πολύ δύσκολο και μόνο εξειδικευμένος εξοπλισμός μπορεί να ανιχνεύσει το συνθετικό από το φυσικό διαμάντι.

Ορολογία για τα συνθετικά διαμάντια

Η ομοσπονδιακή επιτροπή εμπορίου των ΗΠΑ (FEDERAL TRADE COMMISSION,FTC) επιτρέπει τις ακόλουθες ονομασίες:

1)Δημιουργημένο από εργαστήριο διαμάντι(Laboratory created diamond)

2)Κατασκευασμένο από άνθρωπο διαμάντι(Man made diamond)

3)Κατασκευασμένο από το όνομα του κατασκευαστή διαμάντι (Manufacturer name created diamond)

4)Συνθετικό διαμάντι (Synthetic diamond)

  Η σκέτη ονομασία ως διαμάντι ή δημιουργημένο διαμάντι(created diamond) δεν είναι αποδεκτές, για να χαρακτηρίσουν τα συνθετικά διαμάντια. Υπάρχει μια σύγχυση στις ΗΠΑ ότι ο όρος συνθετικό διαμάντι σαστίζει τους καταναλωτές, ότι αναφέρεται σε απομίμηση διαμαντιού ή σε ψεύτικο διαμάντι. Έχει γίνει όμως αποδεκτό ανάμεσα στους γεμμολόγους, ότι ο όρος αναφέρεται στα εργαστηριακά αναπτυγμένα διαμάντια.

  Τέλος όλα τα μεγάλα γεμμολογικά εργαστήρια όπως το GIA, EGL, GHI, GEM-A και άλλα, χορηγούν κανονικά πιστοποιητικά διαμαντιών, με μόνη διαφορά, στην αναγνώριση αναγράφουν LAB-GROWN DIAMOND αντί για NATURAL DIAMOND.

                             Στέφανος Μ. Μουρτζανός FGA Msc Phd       
                                                     Γεμμολόγος